Hlavní navigace

95% uživatelů vystavuje podniková data rizikům při dojíždění do práce přes veřejné Wi-Fi

1. 10. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Studie ukazuje, že lidé cestující do a z práce se připojují k nezabezpečeným Wi-Fi sítím a vystavují osobní i podniková data zbytečným rizikům.

Společnost GFI Software zveřejnila výsledky nezávislého průzkumu, který sledoval využívání mobilních zařízení koncovými uživateli v práci a při cestách do a z práce. Výsledky ukázaly, že lidé dojíždějící do práce ve velké míře využívají k přístupu k citlivým pracovním podnikovým datům bezplatné, nezabezpečené a neznámé Wi-Fi sítě.

Průzkum postavený na dotazování více než 1000 pracovníků z celého světa, kteří používají tablet nebo chytrý telefon a cestují veřejnou dopravou (vlakem, autobusem, metrem apod.), realizovala společnost Opinion Matters. Průzkum potvrdil, že tito pracovníci během svých každodenních cest do zaměstnání nejenže používají svá mobilní zařízení a připojují se k internetu prostřednictvím datových služeb, ale také významně zvyšují rizika z pohledu bezpečnosti dat svých zaměstnavatelů.

Celých 95,6 % respondentů sdělilo, že využívají otevřené, veřejné Wi-Fi připojení alespoň jednou týdně pro takové aktivity, jako je přijímání e-mailů, kontrola a úprava dokumentů a připojování k podnikovým serverům. Více než třetina respondentů (34,2 %) odpověděla, že se připojují během svých cest alespoň 20x týdně. Tyto aktivity avšak vystavují podniková data a hesla rizikům typu sledování paketů či jiných forem monitorování provozu.

„Mobilní přístup k internetu je dnes vnímán jako běžná norma, ale s ním také přichází uvolněnější postoj uživatelů k zabezpečení dat, dodržování norem a podnikové bezpečnostní politice,“ řekl Walter Scott, výkonný ředitel GFI Software.

Klíčová zjištění

  • 83 % respondentů používá své mobilní zařízení při cestování veřejnou dopravou.
  • 61 % respondentů přiznává, že využijí jakoukoliv Wi-Fi zdarma, kterou najdou.
  • 95,6 % oslovených uživatelů využívá veřejné Wi-Fi sítě alespoň jednou týdně k vyřizování pracovních záležitostí
  • Téměř 60 % lidí se obává odcizení svého mobilního přístroje v případě, že jej využívají na veřejných místech typu vlakových nádraží, autobusových zastávek nebo během chůze domů.
  • Pouze 27 % lidí dojíždějících má obavy z toho, že by jim mohla být odcizena data při využívání veřejných Wi-Fi sítí, ale ani tyto obavy je neodradí od využívání takovýchto služeb.
  • Téměř 60 % respondentů je frustrováno, pokud není v dosahu žádná bezplatná Wi-Fi síť, což ilustruje fakt, jak důležitou součást každodenního života představují veřejné Wi-Fi služby.
  • 97,3 % zaměstnanců využívá své osobní mobilní zařízení i pro práci.
  • Téměř 20 % mobilních přístrojů není vůbec chráněno, ani heslem nebo PIN kódem, přičemž takovéto zabezpečení požaduje pouze jedna čtvrtina (24,7 %) podniků v rámci své bezpečnostní politiky.

S tím, jak jsou mobilní zařízení stále více využívána v každodenním pracovním životě, přinášejí také více bezpečnostních rizik. Jsou terčem hackerů, přičemž jsou zranitelnější než osobní počítače, protože mnoho uživatelů si nezabezpečuje své chytré telefony antivirovým softwarem a dokonce ani heslem. Podle některých statistik jen méně než jedna třetina mobilních uživatelů má nainstalované antivirové řešení na svém zařízení v porovnání s 91 % na osobních počítačích. Faktem je, že většina uživatelů nevnímá svůj mobilní telefon jako hrozbu.

Od dojíždění k BYOD

Studie rovněž zaznamenala, že vyšší míra využívání chytrých telefonů a tabletů při dojíždění do práce tlačí podniky k tomu, aby rychleji přijaly bezpečnostní politiku pro využívání vlastních zařízení v zaměstnání (BYOD), kde často chybí infrastruktura pro jejich správu. Využívání osobních mobilních zařízení na pracovišti je velmi rozšířené – činí tak 86,9 % respondentů. Více než polovina (54,6 %) používá svůj chytrý telefon v zaměstnání pro pracovní účely alespoň 30 minut týdně a více než čtvrtina (26,3 %) jej používá více než hodinu týdně. Na druhou stranu 51 % uživatelů využívá připojení do podnikové sítě také pro osobní účely alespoň 30 minut týdně a 23,1 % více než hodinu týdně.

„Prudký rozvoj trendu BYOD podporovaný výkonnými a přitom dostupnými chytrými telefony a tablety nutí podniky na tento trend reagovat. Pro firmy všech velikostí se nyní oblast správy mobilních zařízení (Mobile Device Management) stává klíčem k udržení bezpečnosti a integrity dat, jak v rámci podnikové sítě, tak mimo ni,“ dodal Walter Scott.

příloha_ovladnete_sva_data

Téměř polovina (44,6 %) respondentů rovněž přiznala, že často využívají svá mobilní zařízení v koupelně či na toaletě, což je možné vysvětlení pro tak velké množství mobilních telefonů poškozených či utopených po pádu do umyvadla či WC. Výsledky rovněž ukázaly, že muži i ženy využívají mobilní telefony prakticky stejným způsobem, ať již doma, v práci, ve veřejné dopravě či fitcentrech. Pouze v ložnici ženy využívají své mobilní telefony o něco více než muži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?