Hlavní navigace

6 dobrých důvodů proč platit za open source software (2.)

13. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © 3ddock - Fotolia.com
Software s licencí open source je možno volně stahovat, modifikovat a používat. To ale neznamená, že by se v některých případech nevyplatilo za něj platit. V případech, kdy se jedná o větší komerční firmu, se dá najít šest dobrých důvodů, proč za něj zaplatit.

Předchozí část

4. Vlastní funkce

V některých případech se dá dosáhnout toho, že v rámci komerční podpory získáte i nové funkce, které v open source verzi nejsou. Takový případ je třeba open source síťový kontrolér Floodlight. Ten je součástí komerčního síťového řešení Big Network Controller (BNC); rozdíl mezi oběma produkty je modulech navíc, která má jen BNC a které jsou dostupné jen v komerční verzi. 

„BNC využívá Floodlight jako jádro, ale obsahuje také přídavné moduly pro sledování, statistiky, škálování výkonu atd. Tyto extra moduly již nepatří do open source,“ říká Andrew Harding, ředitel Big Switch Networks. Další funkcionalitou dostupnou pouze v komerční verzi, je ochrana proti selhání některého uzlu. Taková vlastnost již může být nezbytná pro nasazení ve firemním prostředí, kde spolehlivost celého systému hraje podstatnou roli.

5. Spolupráce hardwaru a softwaru

Dalším častým případem je, že součástí komerčního řešení je i dodávka hardwaru, na kterém je garantována správná funkčnost systému. V některých případech přináší použití specifického hardwaru i funkce navíc.

Příkladem takového přístupu je dodávka speciálních zařízení pro IP telefonii, kteráspolupracují s open source softwarem Asterisk. Firma Digiums (která sponzoruje projekt Asterisk) vybavuje svá zařízení další fyzickou bezpečnostní vrstvou, která je schopna v případě poruchy ardwaru nebo softwaru převést provoz na záložní server. To podstatným způsobem zvyšuje spolehlivost systému jako celku a je nutné v případech, kdy se řešení provozuje s garancí funkčnosti v režimu SLA.

„Řada firem nežádá pouze Asterisk, chtějí kompletní řešení pro IP telefonii, které zahrnuje software, podporu, telefony a ochranu proti výpadku,“ říká David Duffett, ředitel zodpovědný za komunitní projekt Asterisk.

6. Nízkorozpočtová platforma pro vlastní prooprietární produkty

Většina open source projektů je běžně publikována s licencí GPL 2 nebo podobnou. Hlavním problémem při komerčním využití je to, že při modifikaci kódu je nutné provedené modifikace zveřejnit a poskytnout je zpět komunitě i zákazníkům pod stejnou licencí. To se obchází duálním licencováním: jeden a týž produkt je k dispozici jak pod komerční licencí, tak i bezplatnou licencí. Pokud si někdo koupí licenci komerční, tak provedené změny již nemusí zveřejnit. To je praktické především v případech, kdy upravené aplikace jsou součástí komerčních řešení.  

příloha_ovladnete_sva_data

Konec

G +

Byl pro vás článek přínosný?